Jak ovlivnit hyperaktivitu dítěte stravou

Jak ovlivnit hyperaktivitu dítěte stravou

Zkuste Vaše hyperaktivní dítě zklidnit vhodnou stravou a zmírníte tak, nežádoucí projevy, které tyto hyperaktivní děti mají. Vhodně sestaveným zdravým jídelníčkem se uleví nejen hyperaktivním dětem, ale i jejich unaveným rodičům.

Jaké potraviny nejsou vhodné pro hyperaktivní děti?

- jsou to potraviny a pochutiny s vysokým obsahem barviv a konzervačních látek, umělých sladidel - velmi škodlivý Aspartam a ochucovadlo Glutamát. Jejich konzumací se stav hyperaktivních dětí zhoršuje. Glutamát vyvolává nadměrné dráždění a poškození nervových buněk.

Poučte taky babičky a dědečky a zapomeňte např. na gumové želatinové bonbónky. Děti je milují, ale dejte přednost bonbónům s přírodnějším základem.

- zcela nevhodné jsou stimulující nápoje, např. kola, povzbuzující nápoje a barevné limonády,..... Obsahují totiž karamel (E150), dusitan sodný (E250), dusičnan draselný (E252) arabská guma (E414) a glutamát sodný (E621). Všechny tyto chemické přísady mají negativní vliv na činnost mozku, a vedou k nadměrnému dráždění centrální nervové soustavy. Tyto nápoje nejsou vhodné pro zdravé děti, natož pro hyperaktivní!!!

vynechte bílé pečivo, raději ho nahraďte celozrnným nebo zkuste zcela vyloučit pečivo a nahraďte ho bezlepkovou dietou.  Potravinou nejčastěji postihující nervový systém je gluten, který se nachází v obilovinách s lepkem, což je pšenice, žito, ječmen a oves.

fluorid - jeho zvýšený obsah v lidském těle je skutečně nebezpečný, protože fluorid je metabolický a nervový jed. Ve větším množství negativně ovlivňuje kognitivní funkce, způsobuje oslabení paměti, neschopnost koordinace myšlenek a neschopnost se soustředit. Dětem kupte raději zubní pastu bez fluoru. Některé minerální vody a čokoláda obsahují značné množství fluoru. Sůl - nekupujte sůl obohacenou fluorem.

6-kroku-ke-zvladnutui-adhd-up   poruchy-pozornosti-up   dite-adhd-a-add-up

Jaké potraviny jsou pro hyperaktivní děti důležité?

Pro správné fungování nervové soustavy a správnou činnosti je to vitamín B. Zejména vitamín B4 - kyselina listová. Dítěti zařaďte do jídelníčku zejména listovou zeleninu, libové maso, mléčné výrobky, celozrnné produkty a ovoce.

Dbejte na dostatek vápníku. Vápník obsažený ve stravě prokazatelně působí na zklidnění - zdrojem je mléko, mléčné výrobky, ve vysokém množství je obsažen v máku, mořské ryby, slunečnicová a sezamová semínka, špenát, brokolice, sojové boby, fazole a přírodní neloupaná rýže.

hyperaktivita kulicky-na-trpelivoat-zviratka labyrint3

Důležitá je pro hyperaktivní děti antioxidační ochrana mozku - nejvhodnější jsou suplementy této účinné kombinace - hořčík, koenzym Q10, vitamín B12 a acetyl-L-karnitin. Právě tato kombinace suplementů účinně chrání mozek.

Lžíce rybího tuku denně, jak za našich babiček..... Rybí tuk je bohatý na Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, může zlepšit příznaky hyperaktivity.

Lecithin je důležitý pro správnou funkci mozkových buněk, zlepšuje koncentraci.

Závěrem lze říci, že stav až 50% hyperaktivních dětí se zlepšil, jestliže u nich byl upraven jídelníček.